BLOG

Most miért köhög?

2022.02.27 18:19
Mezei Marianna
Mezei Marianna
Most miért köhög?

Megfázott? Megfertőződött? Allergiás, vagy Kehes?

„Köhög a lovad! Biztos kehes!”
Gondolom számtalanszor hallottuk már, még ha nem is nekünk szólt…
Nem kell rosszindulatra apellálni, egyszerűen az emberek könnyelműen azt kezdik el neked magyarázni, amiről van némi fogalmuk. Amellett viszont nem lehet elmenni, hogy minden kezeletlen tünet később kehességhez fog vezetni, ami bizony élete végéig nyomasztja majd az állatot.

Lovak a legelőn.


Először is nyugodjunk le szépen, és vegyük sorra, hogy egy ló mitől is köhöghet, ami még nem nevezhető kehességnek, tehát nem tartós betegségről beszélünk.

1. Istálló köhögés

Merthogy az istállóban keresendő a probléma forrása…
Tipikus esete annak, amikor egy ló nem lóként van tartva, hanem disznóként, tehát a tartási körülmények nem megfelelőek! (itt megjegyezném, hogy a disznó sem arra méltó csak, hogy a szarban álljon)

Istálló, ami poros lehet.


Kiváltó okok:
- Poros, esetleg penészes a széna. (utóbbi toxikus és nem csak a lovakra nézve)
- Az istállót szálas takarmánytárolásra is használják. (ez már önmagában rengeteg port jelent)
- Az állat túl sokat tartózkodik az istállóban, és nem a friss levegőn.
- Nincs normálisan és minden nap kipucolva alóluk az alom, ill. kevés alom van alattuk, és keveset van szellőztetve. (a felhalmozódott ammónia folyamatos belégzése lemarja a nyálkahártyáról a védőréteget, így a por és gomba spórák feltapadnak és állandóan irritálni fogják)

széna

Tünetek: hosszabb ideig tartó száraz köhögés, amely elmúlik, majd újra visszaköszön.

Ajánlott toxinkötőt adni a lovak abrakjához, pl. Pernaturam – Myco Protekt, amely megköti a toxinokat és a penészt.

2. Allergia

Kiváltó okok:

Nyilván itt is előkerülnek a rossz tartási körülmények, a sok por és penészből szállingózó gomba spórák. (poros lehet maga a természetes környezet is, de ez nem allergiát okoz, inkább a felhalmozódott por ami rátapad a nyálkahártyára, irritálhatja a lovat, ill. lenyelve idővel homokkólikát okozhat) Nem összekeverendő az ammónia miatt kialakult betegséggel, hiszen ez az immunrendszer felfokozott válaszából adódik, és a vérben is megjelennek az antitestek…no de lépjünk tovább!

Pollenszezon.

Másik eshetőség, hogy pollen allergiája van. Mint ahogyan nálunk, a lovainknál is kialakulnak „civilizációs betegségek”, melyek külső tényezők hatására tüneteket okoznak az állatnál.

Érdemes figyelni, hogy évente melyik hónapban kezdődnek a tünetek, így még akár meg is előzhetjük, ill. felkészülhetünk rá pl. Salvana-Eukatollal.

Tünetek: Tüsszentés, nagy erős köhögések, orrfolyás, zihálás.


3. Megfázás
A legtöbb esetben erről mi tehetünk!

Tünetek: Köhög, orrán száján mindenhol ömlik a takony…lázas is lehet.

Kiváltó okok:
- Nem járatjuk le a lovat megfelelően, szapora légzéssel a kikötőhöz állítjuk. (ez további ízületi és izom károsodáshoz is vezet, de most ez nem téma, talán legközelebb)
- Edzés után télen nem szárítjuk le a lovat (megfázik a veséje, a légutak)
- Edzés után 30 percen belül megitatjuk a lovat (közvetlen edzést követően itatott ló jó eséllyel tartósan beteg lesz, hiszen „leégetjük” a tüdejét)
- Leizzadt lóra takarót teszünk, és rajta hagyjuk. (Leszárítani polár takaróval a legegyszerűbb, kb. 20 perc és kívülre vizesedik a takaró, ilyenkor a ló szőre már jó eséllyel száraz. Ha a takarót rajta hagyjuk, visszavizesedik, és az állat megfázik.)



Amikor nem mi tehetünk róla:
Vannak olyan vírusos (ill. bakteriális – az orvos írhat fel antibiotikumot) fertőzések, amelyeket a lovak szépen elkapnak egymástól, mert miért is ne. Tulajdonképpen ők mindig keresni fogják azokat a lehetőségeket, amivel te minél szegényebbé tudsz válni. Kénytelen vagy neki segíteni? Hát hogyne, te vagy a gazdája!

A jó hír viszont…

Van megoldás!

Először is meg kell szüntetni a kiváltó okokat, mielőtt nagyobb baj lenne, ill. minden pénzünk rámenne arra, hogy a lovat élete végéig kezelgetjük.

Amennyiben a ló az istállóban „már mindentől is” befullad, el kell gondolkozni a ridegtartáson. Már sokat segíthet, ha inkább angol boxban tartjuk, így mindig friss levegőn lehet, ráadásul a föld elszívja a nedvességet és hamarabb is lehet kiszárítani, mint egy istállóban, így az ammónia sem tud kárt okozni.

Angol boxok.


Az ammónia megkötésére és a baktériumok eltüntetésére illóolajos oldatot készíthetünk házilag is, és 2 almolás között az aljzatot permetezzük be. Erre régen pl. oltott meszet alkalmaztak, és kiválóan működött.

Igazi kincs a Greenman-től erre a problémára az Equitan, amely válogatott mikroorganizmusok természetes erejét használja kifejezetten erre a célra. A ló testét és patáját is kezelhetjük vele.


Kiszárításra kifejezetten alkalmas a  Salvana – Salvaclean Istálló Hintőpor.

Megelőzésre, a légutak tisztán tartására válasszuk a Salvana – Eukatolt, amely eukaliptusz kivonatot és vitaminokat tartalmaz, ill. erősíti az immunrendszert!

Másodszor de nem utolsó sorban kezelnünk kell a fennálló problémát, méghozzá azonnal! Segítenünk kell neki abban, hogy kiürüljön a váladék a tüdejéből és a légutakból.

A legmagasabb minőséget az Equistro – Respadril képviseli. A letapadt váladékot könnyebben eltávolíthatóvá alakítja, így a lónak sem annyira megerőltető felköhögni. A legjobban hasznosuló termék!

A Topvet – Köhögés, megfázás szirup egy köptető, ami szinte azonnal elkezdi csillapítani a tüneteket, a benne található összetevők védik a nyálkahártyát. Ár-érték arányban verhetetlen! Megfázás esetén kimondottan hatékony segítség!

Adagolhatunk színtiszta gyógynövény keveréket is. Kész termékpaletta áll rendelkezésünkre a Pacitea jóvoltából. Kiváló nyákoldó pl. az Ökörfarkkóró.

gyógynövények

Nem érdemes vesződni a kevergetéssel. „Ó majd én azt tudom”, irány a „Herbaház”… Hidd el nem tudod milyen arányban kaphatja azt a ló, és hogy mennyit és hidd el nem jössz ki jobban anyagilag sem…arról nem is beszélve, hogy vannak számunkra „elérhetetlen” gyógynövények, amelyeket nem árusítanak kiskereskedelemben.

A NAF – Easy Breathing a por és gomba spórák által irritált légutakban segíti az optimális légzésfunkciót, pollenallergiára is jó választás. Idültebb esetben és tartós allergiánál már a NAF – Respirator-hoz kell nyúlnunk, ami már echinacea-t is tartalmaz az immunerősítés és megfázásos betegségek kezelésének segítésére és elérhető por állagban is a könnyebb adagolás érdekében.

És itt át is kanyarodhatunk a legrosszabb esethez…

legelő


4. Jöjjön a fekete leves…KEHESSÉG.


Még leírni is borzasztó, mert sajnos amelyik ló kehes, az már az is marad. Együtt lehet ezzel élni, tünetmentesíteni lehet az állatot, de a károsult szöveteket visszaépíteni eredeti állapotukra sajnos lehetetlen. A legfontosabb, hogy a tüdő kapacitását és a légutak minőségét tisztán és jó állapotban tartsuk és elérjük, hogy ez az állapot ne romoljon tovább!

Kiváltó okok? Az iménti három betegség teljes figyelmen kívül hagyása…
Igen, ha egy ló kehes lesz, az többnyire a mi hibánk!

Hogyan is ismerjük fel…
Amennyiben a fent említett betegségeket kezeltük és a tünetek nem múltak el, nagy eséllyel kehes lett a ló.

Tünetek:
Álló helyzetben is fullad, borzasztó ütemtelenül és görcsösen veszi a levegőt, szabályosan próbálja kipréselni a tüdejéből, aztán kapkod oxigén után. Köhög, többnyire szárazon és hosszan, orrfolyással egybekötve, az oldala folyamatosan jár, mindez rohamokban tör rá.
Magas a pulzusa, még lázas is lehet, étvágytalan.

 

A kehesség kezelésére szolgáló készítmények közül kiemelkedő Equistro - Secreta Pro Max már az idült betegség kezelésében nyújt komoly segítséget. Több mint 20 gyógynövény gondoskodik arról, hogy a lovat lehetőség szerint tünetmentessé tegye.

Amennyiben hozzájutunk inhalálóhoz, egy sóoldatos inhalálás is sokat segíthet, ill. az Equistro-Respadril Aero olajos oldata nemcsak azonnali segítséget nyújt, de megköti az ammóniát is. Súlyosan kehes lónál is gyönyürű eredményeket lehet vele elérni. Az inhalálónál ügyelni kell arra, hogy a porlasztófej olaj-kompatibilis legyen. Az alap csomag vízbázisú oldatot porlaszt csak.

Ha elkötelezettek vagyunk a színtiszta szárított gyógynövények mellett, a Pacitea kínálatában elérhető a Könnyű Lélegzet keverék, amit a Könnyű Lélegzet rapiddal lehet kiegészíteni.

Szálas takarmányt kizárólag pormentesen kaphat, és nyilván a legjobb minőségben! Vannak már a piacon szénagőzölő berendezések, amelyek megkönnyítik a munkánkat, persze át is lehet locsolni a szénát, ha valakinek szűkebb ennél a kerete.

És végül…

Szabadon mozgás.

Használhatom a lovat, ha beteg?
Amennyiben a ló épp nem akar megfulladni, igazából tudsz javítani az állapotán, könnyebben kiürül a váladék és tágul a tüdeje, így több oxigénhez jut. Ehhez az orvos véleményét szintén kérjük ki! Van olyan eset, hogy terhelésre romlik az állapota…
A pályát mindenképp locsold fel, mielőtt a lovat felviszed dolgozni!
Vannak készítmények, amelyeket közvetlen edzés előtt alkalmazhatóak, ilyen pl. a NAF – Kof Eze légzéskönnyítő, amely biztosítja az optimális tüdőfunkciót.

 

Kicsit hosszúra sikeredett, de az információ az a dolog az életben, amin nem érdemes spórolni! 

Nem győzzük hangsúlyozni, mi kereskedők nem állítunk fel diagnosztikát, ezt csakis az állatorvos teheti meg! Ezek a termékek akkor nyújtanak segítséget, ha tudjuk, hogy pontosan mi is a ló baja/betegsége, és milyen irányelveket kapott a gyógyulási folyamatban!



A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.